Otázka je, do jaké míry se může nákaza šířit tím, že se určité sektory začnou znova otevírat. Tak uvažuje ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku Jan Švejnar, který vede ekonomický poradní tým krizového štábu v Česku. Velkou výhodou podle něj je, že česká ekonomika je velmi málo zadlužená, důležité také je nezpřetrhat vazby mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.
„Naše slabina je, že doposud jsme netestovali tolik, jak v některých jiných zemích,“ říká s tím, že ekonomický poradní tým krizového štábu spolupracuje s epidemiology, aby se testování rozšířilo. Tak by se totiž mohly scénáře, jak rychle ekonomiku otevírat, podložit směrodatnými informacemi.
A nakolik Česko zasáhne například očekávaný pokles automobilové výroby? „Jsme v situaci, která je krizová, na druhé straně máme velice dobré výchozí podmínky, jsme ekonomika, která je velice málo zadlužená,“ konstatuje.
Pokud se poskytne velká injekce ekonomice – podnikům i jednotlivcům – tak zadluženost bude pořád menší než ve všech ostatních ekonomikách, kde dochází též k zadlužování. „Budeme stále bonitními klienty na finančních trzích, nemusíme se obávat, že by to ohrozilo chod ekonomiky,“ přesvědčuje ekonom.
Udržet zaměstnanost
Švejnar se také kloní k tomu, aby stát pomohl podnikům, otázkou jen je, zda odkladem DPH, do jaké míry a na jak dlouho. „Můžeme též podnikům pomoci tím, že jim odložíme platnost sociálních a zdravotních odvodů,“ navrhuje s tím, že tento typ pomoci udrží větší míru zaměstnanosti.
„Důležité je, aby se nezpřetrhaly vazby mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, ekonomika se vzchopí mnohem lépe, jestliže tyto vazby jsou udrženy, než kdyby byly přetrhány a podniky by musely hledat nové zaměstnance,“ míní.
Okamžitá pomoc
A jak by stát měl podržet živnostníky a malé a střední firmy? Zde je podle něj potřeba okamžitá pomoc a ujistit je, že bude pokračovat, pokud bude akutní krize pokračovat. „Jsou to především lidé a podniky, kteří nemají velké rezervy, přitom tvoří velkou část ekonomky,“ dodává.
Vláda uvažuje o tom, že postupně začne otevírat obchody. Zde je podle Švejnara potřeba více vědět o tom, kde se nákaza nachází, kde se může rozšiřovat – kdyby se totiž ukázalo, že dochází k negativním zdravotním následkům, tak některé obchody, restaurace a další zařízení opět budou muset zavřít.
„Je otázkou, jak rychle otevírat obchody a restaurace a do jaké míry to činit, když stále nejsou informace o tom, kde se nákaza nachází a kde je nejvíce nebezpečná,“ upozorňuje.